Gå til sidens hovedinnhold

Dette er de nye retningslinjene

Artikkelen er over 1 år gammel

Folkehelseinstituttet ba denne uken Helse- og omsorgsdepartementet om at gjenåpningen av samfunnet måtte bremses. Under dagens pressekonferanse ble det lagt fram en rekke retningslinjer.

Det blir forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet, opplyser helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse fredag.

– Fra i morgen blir det forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet, sier Høie.

Regjeringen vil gjøre nye vurderinger av smittesituasjonen i begynnelsen av september.

Trekker i bremsen

Han slo også fast at grensen på maksimalt 200 personer på arrangementer beholdes, slik det for eksempel er med publikum på eliteseriekamper i fotball. Tidligere har det vært antydet en åpning for 500 personer fra 1. september, men slik blir det ikke.

– Vi er nødt til å bremse nå for ikke å miste kontrollen, sier Høie.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier det er fire grunner bak vurderingen om å anbefale en brems i gjenåpningen:

Omfanget og konsekvensene etter gjenåpningen i sommer, at samfunnet snart åpner igjen etter sommerferien, at kommunene har fått kort tid til å bygge opp kapasiteten, og at europeiske land som tidligere hadde kontroll på pandemien, opplever økt smitte.

– En brems av gjenåpningen kan redusere risikoen for flere lokale utbrudd og en større nasjonal oppblomstring som kan føre til en ny bølge, sier Vold.

Grensen på 200 beholdes

Regjeringen åpner likevel ikke opp for arrangementer med 500 personer fra 1. september, ifølge helseminister Bent Høie.

– Vi er nødt til å bremse nå for ikke å miste kontrollen, sa Høie under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag ettermiddag.

Heller ikke idretten åpnes ytterligere opp nå, og det blir ikke lempet på 1-metersregelen på kinoer og andre arrangementer.

– Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet, og at noen vil bli sinte. Det forstår jeg godt, men vi kan ikke ta sjansen på på miste kontrollen nå, sa Høie.

Hjemmekontor

Høie ber videre arbeidsgivere legge til rette for at antallet reisende i kollektivtransporten kan halveres i rushtiden.

– Det kommer til å bli trangere på kollektivtransporten. Vi er nødt til å redusere antall reisende i rushtiden der det er trangt, det vil kreve mye av mange. Vi oppfordrer alle som har mulighet, til å gå eller sykle til jobb eller skole. Vi oppfordrer arbeidsgivere til å legge til rette for at halvparten så mange bruker kollektivtransporten som vanlig i rushtiden, sier Høie.

– Vi oppfordrer til bruk av hjemmekontor. Sammen må vi sørge for at det blir trygt for dem som må ta buss og bane i rushtiden. Det må være trygt for barnehageassistenten som må være på jobb når ungene kommer, og for sykepleieren som skal hjem etter dagvakten.

Bruk av munnbind

Personer som har vært utenlands i «røde» land, bør bruke munnbind fram til de er der de skal oppholde seg i karantenetiden, melder FHI.

Anbefalingen gjelder reisende som bruker offentlige transportmidler for å komme seg hjem.

– Dette innebærer for de aller fleste at de beholder munnbindet på når de tar for eksempel buss eller tog hjem fra flyplassen. Slik sett er det et tiltak som kan bidra til å unngå smitte under transport til stedet de går i karantene, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Anbefalingen gjelder fra og med i dag.

Åpner ikke for reiser

Det åpnes heller ikke for reiser til utenfor EØS-området uten at man ilegges karantene ved hjemreise til Norge.

Regjeringen anbefaler også å unngå unødvendige reiser til alle land. Det gjelder selv land som er betegnet som «grønne».

– Økt reiseaktivitet har medført økt smitte i Norge. Vi fraråder nå alle unødvendige reiser til utlandet. Dette betyr at vi heller ikke åpner for reiser fra land utenfor EU/EØS-området med det første, sa Høie.

Reisende som ankommer fra røde land, skal ha på munnbind når de kommer til Norge og er på vei hjem i karantene.

Ved opphold i «grønne land» slipper man karantene etter reisen. Ved øvrige reiser må man ti dager i karantene.

Forventer sinne

Heller ikke idretten åpnes ytterligere opp nå, og det blir ikke lempet på 1-metersregelen på kinoer og andre arrangementer.

– Gjenåpningen av samfunnet skulle fortsette på sensommeren og høsten dersom smittesituasjonen gjorde det mulig. Det gjør den ikke. Vi er nødt til å bremse for å beholde kontrollen, sa Høie.

– Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet og sinte. Det forstår jeg godt, men vi kan ikke ta sjansen på å miste kontrollen, la helseministeren til.

Frykter spredning

Studiestart nærmer seg med stormskritt. Folkehelseinstituttet er bekymret for fadderuka etter flere smittetilfeller på fester den siste tiden

– Festing blant unge og spesielt fadderukene som nå skal i gang på universiteter og høyskoler, er noe vi ser på med bekymring, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Vold advarer at viruset lett kan spre seg og starte store utbrudd.

– Det er viktig at studenter kan møtes og bygge sosiale nettverk, men vi advarer mot å samle store mengder folk, særlig blandet med alkohol, uttalte hun.

Det er avdekket 21 tilfeller av koronasmitte etter fire fester vest i Oslo i helgen. Flere smittetilfeller i Bergen knyttes til de festene.

Kommentarer til denne saken