Gå til sidens hovedinnhold

Det «tause skriket» i valgkampen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da den svenske mesterfotografen Lennart Nilsson, i 1965, i magasinet TIME, fikk publisert sine bilder tatt av foster, blant annet i ukene 18-22, så var bildene et enestående og slående bevis på skaperverket og menneskets tilblivelse og vekst.

Men mange av dem som hevder å være en del av sivilisasjonens klokskap har sviktet sitt ansvar for det ufødte livet.

Mange gode og viktige saker før valget

Samtidig som de rødgrønne partiene fronter mange gode og viktige saker i årets valgkamp, så er det slik at f.eks. Arbeiderpartiet lover å svekke rettighetene til tvillingfostre i løpet av 100 dager.

Likeså vil Rødt, SV, MDG og Venstre også svekke det ufødte livets rettsvern ytterligere. Det er urovekkende.


Grundig faglig utredning

Etter en grundig utredning og etter råd fra helsefaglige miljøer ble abortloven endret i 2019 slik at tvillingabort og annen flerlingeabort nå behandles i nemnd.

Dette var en viktig styrking av grunnleggende rettigheter for det ufødte livet.

Tvillingabort skiller seg fra andre aborter fordi det må gjennomføres en risikovurdering før inngrepet. Pasientens intensjon er heller ikke å avbryte svangerskapet – som ved annen abort, men å redusere antall barn. Det er heller ikke en ubetydelig risiko for spontanabort på gjenværende fostre, kanskje så mye som 15 %.

Inngrepet gjennomføres mens kvinnen er i våken tilstand og kan følge med på en skjerm. Legen stikker en nål gjennom magen til kvinnen og sprøyter kaliumklorid eller sterk saltoppløsning inn i hjertet til det valgte fosteret.

Dette medfører at hjertet slutter å slå, og det døde fosteret blir liggende i livmoren fram til fødselen, mens det andre utvikler seg videre.

Nødvendig med fortsatt debatt

Dette er hva som faktisk skjer og dette er vondt å lese. Jeg mener at vi allikevel må ta innover oss alvoret, og jeg etterlyser i større grad en ærlig debatt om slike etiske svært problematiske inngrep.

Fosteret som skal aborteres velges ut ifra hvilket barn som ligger best tilgjengelig.

Det innebærer en tilfeldig utvelgelse av hvilket liv som får en sjanse til å leve. Dette er også et valg foreldrene må leve med resten av sitt liv, men som de kan velge å tilbakeholde overfor barnet som får vokse opp.

Hvilke konsekvenser denne psykiske belastningen vil føre til, vet vi ennå ikke.

Mange av dem som hevder å være en del av sivilisasjonens klokskap har derfor sviktet sitt ansvar for det ufødte livet.

De som skulle bli alle de varme og viktige hendene i framtidens pleie og eldreomsorg, og som politikerne gjerne snakker om i disse valgkamptider.

Jeg utfordrer derfor spesielt Ap, SV, MDG, Venstre og Rødt til å erkjenne dette alvoret og revurdere det ufødte livets verdi.

Jeg vil også utfordre KV til å bruke det enestående vakre bildet av et helt naturlig 18 uker gammelt levende foster, som Lennart Nilsson fikk publisert på hele forsiden av TIME i 1965 – som illustrasjon til dette innlegget.

Dan Lyngmyr

Kommentarer til denne saken