Det etterspørres stedsnavn i KV

Bildet er fra Saulekilen på Skåtøy - eller Sjømonn på Bråtøy, som innsenderen mener.

Bildet er fra Saulekilen på Skåtøy - eller Sjømonn på Bråtøy, som innsenderen mener. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Takker for oppfordringen, det er sannelig på tide å rette opp i gamle stedsnavn, for så mye «tull og vas» og liten respekt for gamle stedsnavn som det er her ute på Skåtøy, er ikke bra.

Det heter ikke «Sølekilen eller Saulekilen på Skåtøy». Rett navn er «Sjømonn på Bråtøy»!

Ta tankerekken på den kommunale veien her ute: Stedsnavnet Skåtøy – slutter i det store røret under veien på Østsiden av Øygaardskilen. Stedsnavnet Burø – starter fra samme rør og går videre på den kommunale veien til neste store rør under veien. Her stopper Burø.

Stedsnavnet Bråtøy – fortsetter fra samme rør (rør nr. 2) under veien på den kommunale veien og ender på Korset på Bråtøy.

Litt historie: Allerede i 1785 var Skaatsøe (som øya da het) og Braatøe to (2) forskjellige øyer. Forresten så er også Skåtøy et slektsnavn i fylket Vestland.

Undertegnedes tippoldefar, Peder, kjøpte hele øya Braatøe i 1872 med tilliggende øyer fra Dypsund og utover. Oldefar, Bernt Mathias, tok Braatø som slektsnavn, noe som var vanlig å gjøre på den tiden.

I enden av veien på Korset – så heter det absolutt ikke «Kraken»! Stedsnavnet Kraken ligger i bukta (der man fra gammelt av så sjøen på hver side), før man kommer til Korset.

Den odden (stedsnavnet) på venstre side i enden av veien på Korset heter «Skuteberg» og ikke noe annet.

Bråtøy, den 23. november 2020

Reidar Braatø

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken