Sommervarmen har endelig kommet til perlen vår, feriegjestene har så smått begynt å komme på plass og skjærgården fylles igjen med liv og røre. På nyhetene kan vi lese at pandemien så å si er over og i mange av våre nabokommuner har de allerede lettet betraktelig på restriksjonene. Munnbindpåbudet er trukket tilbake. Per dags dato har det blitt satt nesten to millioner koronavaksiner i Norge og de svakeste i samfunnet vårt har for lengst blitt beskyttet. De menneskene som vi valgte å stenge ned samfunnet vårt for, gjennomføre dugnad for og bære maske for kan ikke lenger bli smittet. På KV.no kan vi lese rapporteringer fra ordføreren om «ingen nye smittetilfeller i Kragerø» flere uker tilbake. Endelig kan vi forberede oss på å begynne å leve som normalt igjen! Eller?

Vi er mange som klør oss i hodet nå som det er snakk om å forlenge munnbindpåbudet i Kragerø kommune til slutten av juli. Da er det på sin plass å spørre: Hva er det vi maskerer oss for? Og finnes det noen dokumentasjon på at fordelene med bruken av munnbind er større enn ulempene når det ikke finnes smittede?

De fleste i samfunnet vårt bruker bare munnbind en sjelden gang i forbindelse med for eksempel handleturer. Litt annerledes er det for oss som jobber i dagligvarebransjen. Vi er de som har holdt åpne mens alle andre har vært stengt, vi har vært på jobb mens alle andre har vært hjemme. Vi har holdt hjula i gang. Vi har tilpasset butikkene våre etter hver eneste nye koronarestriksjon, vi har hatt koronaverter med gul vest og vi har for lengst fått sort belte i å holde avstand. Og da påsken kom og Kragerø kommune vedtok at vi nå også ble nødt til å bære masker, tok vi lydig på oss munnbind med stolthet og i solidaritet. Og ikke minst med troen på at hvis vi bare holder ut litt til nå, så skal vi snart få gå tilbake til normalen igjen.

Nå, 10 uker etter maskevedtaket fra kommunen går samtlige av oss fortsatt med munnbind. Jeg sliter med å puste på jobb, jeg svetter i ansiktet, snørra renner og huden er sår og kvisete. Bak masken skjuler det seg en bakteriefest ved min nese og munn som bare blir bedre og bedre jo varmere og mer svett jeg blir. Å få tatt seg en liten slurk med vann har blitt et lite prosjekt, og ofte glemmer jeg derfor å drikke under arbeidsvaktene. Jeg behøver ikke å være rakettforsker for å forstå at dette ikke har en helsemessig gevinst! Flere av mine kollegaer klager nå på vedvarende migreneanfall på grunn av de vonde stroppene, noen har fått oppblomstring av eksem og andre har vært sykemeldt i flere uker på grunn av helsebelastningen fra munnbindbruk.

Forskingen bak den positive effekten av munnbindbruk er mildt sagt svak. Det var også derfor FHI ved starten av pandemien uttalte at munnbindbruk ikke hadde noe for seg og at de aldri kom til å anbefale munnbind i Norge. Dette var kun en «kulturell greie i deler av Asia». Det ble også anslått at 200.000 mennesker måtte bære maske i én uke for å forebygge ett smittetilfelle. Maskebruk ser dessuten ut til å gi en falsk trygghet ved at folk bryr seg mindre om énmetersregelen. Ironien er derfor slående når FHI har uttalt at å holde avstand er dobbelt så effektivt mot smitte som å bruke munnbind.

Og da har man likevel ikke tatt høyde for undersøkelsene som viser at over halvparten av oss bruker munnbind feil. Mange av oss vasker ikke tøymunnbind, vi gjenbruker engangsmunnbind som ligger i bilen mellom hver handletur og vi vasker oss ikke på hendene før vi tar oss til ansiktet. For oss som jobber med munnbind i 8 timer hver dag er det umulig å bruke munnbind riktig. Vi tar oss til ansiktet hundrevis av ganger i løpet av uka uten å vaske hender. Ikke fordi vi er urenslige, men fordi vi gjør så godt vi kan. Vi svetter, maskene klør, sklir opp i øynene, dugger til brillene så vi ikke ser.

I fjor sommer var det nesten ingen smitte i Kragerø til tross for at ingen brukte masker og ingen var vaksinerte. Likevel var det et rekordår med langt flere besøkende enn normalt. Vi har også alle lest at viruset trives dårlig i sommervarme. Dette viser tydelig at det ikke vil bli noe problem å skulle møte også denne sommeren uten munnbind.

Vi har vært lydige lenge, men nå er det på høy tid at noen tar masken fra munnen og sier noe. At munnbindpåbudet nok en gang skal forlenges på bakgrunn av ubegrunnet frykt er ikke godt nok for oss som hele tiden har kjempet i front! Derfor retter jeg denne henvendelsen til vår ordfører med en oppfordring om å gi oss dokumentasjon på hva slags helseeffekt det vil gi oss om munnbindpåbudet nok en gang blir forlenget. Og hvis dette ikke lar seg oppdrive ber vi deg innstendig om å vurdere å droppe påbudet. La oss alle få puste fritt denne sommeren! La oss få se hverandres smil igjen! :)

Linda Engell
Tungpustet butikkansatt