- Hva hadde Kragerø vært uten sine kunstnerne som har bodd her eller besøkt byen?

Jomfruland: Jorunn Steffensen har kalt de to store bildene for «Horisontale striper». Pris 29.000 kroner. Det lille til høyre heter «Svevende» og koster 5.000 kroner.

Jomfruland: Jorunn Steffensen har kalt de to store bildene for «Horisontale striper». Pris 29.000 kroner. Det lille til høyre heter «Svevende» og koster 5.000 kroner.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerÅ ha meninger om kunst i Kragerø, har tidligere vært ensbetydende med å stikke neven inn i et vepsebol. Hvem husker ikke kunstdebattene som raste i lokalsamfunnet for noen 10 år siden? Avisene flommet over av innlegg om kunst, og det ble arrangert egne debattmøter om temaet. Siden den gang har kunstutstillingene i byen blitt flere, mens debattene har blitt færre.

Selv har jeg besøkt en rekke utstillinger i sommer, men langt fra alle. Noen utstillinger har gitt meg gode opplevelser, andre ganger har jeg forlatt galleriet med et likegyldig skuldertrekk. Uansett har det vært mye å velge blant i år. Om utstillingene og kunstverkene er bra eller dårlige, er opp til enhver å gjøre seg en mening om. Men stiller man ut malerier eller andre «kunstverk», er det for at disse skal bli omtalt og sett.

Den kommunale jomfrulandsutstillingen har det til tider stormet rundt. Utstillingen som opprinnelig var ment å være et utstillingsvindu for kunstnere knyttet til Kragerø, har blitt ganske så «utvannet». Årets utstilling rommer flere ukjente og fremmede navn og et knippe lokale aktører. For å være ærlig, de siste års utstillinger har vært kjedelige, for å si det rett ut.

Årets utstilling har jeg sett tre ganger. Hver gang jeg gikk gjennom utstillingen framsto den som dårligere. Da jeg ved annen gangs besøk hadde med noen venner, for å vise bilder som både var morsomme og spennende, var de vekk. Den svenske kvinnen som satt vakt kunne opplyse at de bildene jeg hadde pratet om og ville vise, var solgt og fjernet fra utstillingen.

De som hadde fått ansvaret med å presentere årets utstilling hadde (ifølge den svenske vakten) gjort seg stor flid med å henge opp bildene, kjolene, gjenstandene for å få utstillingen til å framstå som en helhet. Dessverre forsvant «helheten» mer og mer. Visst er det hyggelig og viktig at kunstverkene blir solgt, men hva med publikum?

Kunst skal glede, engasjere og provosere. Er det noen som har flyttet grenser i dette samfunnet, så er det kunstnerne. Det viser ikke minst historien. Hva hadde Kragerø vært uten sine kunstnerne som har bodd her eller besøkt byen? Tenk på alle bildene de har skapt.

Kunstmaler Olaf Tangen var en god venn av meg. En gang kom vi i prat om kunst og kunstnere. Da sa han: «Kunstner er ikke noe man blir – kunstner er noe man er». For kunstner var Tangen. Han var kompromissløs når det gjaldt sin kunst. Han malte og malte og malte. I dag kan vi nyte hans bilder, hans livsverk. Olaf Tangen var en mann som hadde tid til de fleste. Hans hjerte var like stort som kunsten han skapte.

Tangen levde hele sitt liv i Kragerø. Kanskje burde byen han elsket også hedre ham med et varig minne? Hva med å kalle Banktrappene for «Olaf Tangens trapp»?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags