Vi må til bunns i NAV-skandalen

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi alle blitt rystet av NAV-skandalen. Veldig mange av oss kommer til å bli syke i løpet av livet, da trenger vi et system som er der for oss, et Nav som stiller opp. Det som har skjedd nå er at mange mennesker, er blitt uskyldig dømt for trygdesvindel.

Vi i SV lover å snu alle steiner for å få svar på hva som har skjedd.

Vår førsteprioritet er å få et tydelig svar fra arbeidsministeren på hvordan regjeringen har tenkt å sørge for at alle som er uriktig dømt, eller har fått livene sine påvirket av NAVs feiltolking av regelverket, skal få oppreising. Det handler om folk som har sittet i fengsel, men det handler også om mange andre alvorlige historier.

For det er mange som er rammet av denne saken, på ulike vis. Noen har sett en bror med psykiske problemer få ytterligere stein til byrden med pålegg om en uriktig straffedom. Noen har måttet betale tilbake store summer de egentlig hadde rett på, uten at de hadde det spesielt romslig økonomisk i utgangspunktet. Og noen har ikke fått lov til å reise til utlandet og for eksempel besøke syke eller døende slektninger, for da har de risikert og miste livsgrunnlaget sitt.

Det er sjokkerende å se at NAV i utgangspunktet mente at de ikke trengte å finne ut hvem som var rammet av denne enorme feilen. Og det er det andre vi må få klare svar på. Hvorfor skjønte ikke NAV tidligere at de tok feil, og snudde? Alt i 2017 gjorde trygderetten det klart at de mente NAV praktiserte lovverket feil. Siden den gang har mange blitt rammet. Hvorfor blinket ikke varsellampene før?

Og hvorfor skjønte arbeids- og sosialministeren først i september 2019 hvor alvorlig denne saken var, når hun ble varslet om uenigheten mellom NAV og trygderetten lenge før? Det er dette og flere andre spørsmål SV vil ha svar på når arbeidsministeren kommer til Stortinget for å redegjøre for saken på tirsdag. Vi kommer til å forfølge saken helt til alle svar er på bordet. Denne saken blir kanskje ekstra ille fordi så mange av dem som styrer bruker store krefter på å mistenkeliggjøre folk som trenger hjelp fra fellesskapet. Det er nesten som om det brukes mer politisk trøkk og prestisje på å jage små og store feil, enn på å sørge for at alle som trenger det får hjelp. For alle som er rammet er dette fryktelig alvorlig, for noen av de sykeste og fattigste er feilene til systemet en katastrofe.

Svindel skal selvsagt tas, også i Nav, men vi må alle spørre oss om denne skandalen kunne skjedd hvis uretten hadde rammet de friske og rike, ikke de av oss som er syke eller fattige. Dette må vi til bunns i. Nå.


Audun Lysbakken

Partileder i Sosialistisk Venstreparti

Anne Kjeldsheim

Kommunestyrerepresentant for Drangedal Sosialistisk Venstreparti

Øyvind Olsen

Kommunestyrerepresentant for Kragerø Sosialistisk Venstreparti


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags