Sykehus til 63+4+3+54 millioner

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LESERBREV: Ordfører Jone Blikra og Rødt varaordfører Charlotte T. Sætersdal har kjøpt sykehus sammen med sine politiske støttespillere i SV og Miljøpartiet De Grønne. De sa de ikke hadde råd til å la være.

Dette har de gjort mot Rådmannens anbefaling og et stort mindretall i kommunestyret, blant annet Fremskrittspartiet i Kragerø.

Nå strømmer regningene inn. Første regning var selvsagt selve sykehusbygningen til 63 millioner kroner. I første tertialrapport ba Rådmannen om fire millioner til diverse formål rundt kjøpet, blant annet dokumentavgiften på 2,5 prosent av kjøpesummen. I andre tertial rapport ba Rådmannen om tre millioner kroner til diverse ombygginger. Så kommer Multiconsults rapport, bestilt av Rådmannen, med en gjennomgang av den tekniske tilstanden på sykehusbygget som konkluderer med en kostnad på 54 millioner kroner de neste 10 årene. Nå er prisen over 10 år med nødvendige utbedringer steget til 124 millioner!

Jeg sitter med en følelse av at Sykehuset Telemark (ST) ikke er lei seg for at kommunen kjøpte bygget uten at reell markedspris lå til grunn.

Den oppmerksomme Kragerø-innbygger og -velger husker hvordan sykehuskjøpet begynte. Sykehuset ble lagt ut for salg og de borgerlige partiene ville ikke kjøpe til takstprisen og mente at det beste var å få bygget ut i det åpne markedet, blant annet fordi det var private interessenter på banen.

Arbeiderpartiet ville kjøpe bygget, men mente at de skulle få en stor rabatt, selv om Sykehuset Telemark HF ettertrykkelig sa at det ikke var aktuelt ved direktesalg uten at bygget var lagt ut i markedet.

Så var det kommunevalg. Etter en liten framgang etter valget ville Arbeiderpartiet og nyslått ordfører Jone Blikra vise handlekraft, og avtaler kjøp med sykehuset på bakrommet med sin varaordfører, som muligens var full av selvtillit og kanskje litt overmot, etter et valgskred for partiet hennes som resultat av skolesaken. 63 millioner kroner var prisen det nye flertallet i kommunestyret kjøpte sykehusbygget for.

Ordføreren har stolt og handlekraftig presentert og inngått leieavtaler som ikke dekker opp for vedlikeholdskostnadene, verken for Sykehuset Telemark sin leieavtale eller Vitalis Helse AS. Regningene kommer nå og i årene framover. Er dette noe som kommunen skal betale innenfor ledige midler? Jeg tror ikke det. Økonomiprognosene tyder på at det muligens blir et par millioner i overskudd i år. Det er ikke mye å betale regninger på titalls millioner med. Vil Ap, Rødt, SV og MDG sende regningen til innbyggerne og brukerne av kommunale tjenester gjennom et dårligere tjenestetilbud?

Tja, vi får se om de røde populistene som styrer i Kragerø har mot og gjennomføringsvilje til det. Jeg tror innbyggerne må belage seg på en stor økning i eiendomsskatten. Arbeiderpartiet kan ikke diskutere skatt uten å foreslå økninger. Det er nå dessverre et politisk flertall for å øke verditakstene gjennom kontortaksering, samt å redusere fradraget på taksten ved ny ordinær taksering. Det betyr en stor økning i eiendomsskatten i Kragerø. Fremskrittspartiet liker ikke å skyve regningen over på innbyggerne og har stemt for at eiendomsskatten ikke skal økes, men blitt nedstemt.

Thorleif Fluer Vikre

leder Kragerø Frp

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags