Kulturhus uten sal og scene

Trist: Tidligere kulturskolerektor Tormod Hansen synes det er trist at det planlegges kulturhus uten sal og scene. llustrasjon: Karoline Stener Salomonsen

Trist: Tidligere kulturskolerektor Tormod Hansen synes det er trist at det planlegges kulturhus uten sal og scene. llustrasjon: Karoline Stener Salomonsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LESERBREV: Drangedølene er flinke! De har fått til Tokestua, en flott sal og scene med tilhørende garderobe- og lagerfasiliteter. Jeg har besøkt ganske mange scener i Norge med Kragerø amatørteater, i diverse musikk- og kultursammenhenger og som medlem av den forrige kommunale kulturhuskomiteen. Det er bare å ta av seg hatten for hva man har fått til i Drangedal. To ganger har jeg hatt gleden av å spille konsert i Tokestua med Kragerø musikkorps. Det har vært en sann glede å se hvor flott man har anlagt denne salen.

Her har man gått for rimelige og praktiske løsninger. Scenen ligger på bakkenivå. Man kan praktisk talt rygge inn på scenen for lossing og lasting av utstyr. Et orkester som skal ha konsert, trenger stoler og notestativer. Det finnes i nærmeste tilstøtende rom. Nødvendig lys- og lydutstyr er også på plass i salen. Lyd- og lysmann fås mot timebetaling. Da blir det enkelt, i motsetning til lokale forhold vi er vant med i Kragerø. Her er det så trangt på scenen at et korps på 40 har store problemer med å få plass. Lagerforhold er omtrent fraværende. Stoler må hentes andre steder i kommunen. Notestativ må man ha med selv. Lyd og lys må leies inn spesielt med alt arbeid det krever, bæres inn fra gata og rigges på nytt for hvert arrangement. Dette koster ofte mer enn det smaker for amatørgrupper som ikke kan ta så mye i inngangspenger.

Resultatet har blitt at Kragerø kino brukes mindre og mindre som konsertarena. I stedet bruker man kirken, der det både er bedre plass til orkester og publikum. Kulturlivet i Kragerø blomstrer på tross av dette, selv om aktiviteten kanskje var større for noen år siden. Det er særlig korpsbevegelsen som lider. De siste 20 år har det stadig blitt dårligere forhold for dem. I forbindelse med skoleombygginger, nedleggelser et cetera, har man ikke greid å ta hensyn til dem. På skolesenteret i byen hadde man tidligere et stort musikkrom på ungdomsskolen som ble brukt som øvingslokale for korps og kor. Her var det også et tilstøtende lagerrom for skolekorpset, og et par mindre grupperom nær ved. På barneskolen var det for en del år siden et stort allrom, som ble brukt til musikkrom med en tilhørende liten scene. Nå har man et lite felles musikkrom for både barne- og ungdomsskole. Det er ikke egnet som øvingslokale. Skolekorpset øver derfor i kantina på ungdomsskolen, som også er trang og full av bord og stoler som må ryddes fram og tilbake. Lagerrom er langt unna. Tidligere hadde man fire solide skolekorps i Kragerø. Nå har man så vidt to. Skal korpsbevegelsen i Kragerø overleve, må man få bedre arbeidsforhold.

Det har så langt jeg vet aldri vært lagt til rette øvingslokaler for det lokale musikklivet i Kragerø fra kommunes side. Det man trenger er et lokale på minst 100 kvadratmeter der tungt utstyr som trommesett, div. slagverk, pauker, melodisk slagverk, notestativer, stoler et cetera kunne stå der permanent, slik at man slapp all bæring og rydding før og etter hver øvelse. Man bør også ha god takhøyde. Kanskje dette hadde latt seg realisere i forbindelse med et nytt kulturhus uten sal og scene.

Jeg har også notert meg at kulturskolen mer eller mindre har sluttet å bruke kinoen. Det er også trist at den «lokale» Ungdommens kulturmønstring er flyttet til Drangedal. Den skulle være en lokal arena for ungdom i byen. Resultatet er at det knapt er deltakere fra Kragerø lenger. Det vanlige tidligere var mellom 50 og 100 deltakere. Det vet jeg siden jeg hadde ansvaret for dette i 20 år.

Vi trenger sårt kulturlokaler i Kragerø, ikke minst sal og scene. Det er derfor trist lesning at man nå prioriterer kulturhus uten dette. Drangedølene er heldige, men så slapp de også å bruke penger på Munch-senter, nasjonalparksenter, galleri og kunstskole.

Tormod Hansen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags