Er det mulig?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

KulturhusLESERBREV: Forsiden på KV 29.09.16 er nok en gang preget av drømmer om et kulturhus. Både rådmann og kultursjef er skjønt enige om at dette har Kragerø kommune både bruk for, og råd til. «Jeg skulle gjerne hatt en kultursal», uttalte Bothner til KV.

I en liten og fattig kommune som Kragerø, så mener jeg at disse ideene er et tegn på stormannsgalskap.

«Kulturhus-boomen» har dessverre ridd kommune-Norge over flere år, og det har kostet oss skattebetalere milliarder av kroner. Over 60 kulturhus er bygget det siste tiåret, eller planlegges de neste fem årene, med en prislapp på nesten 14 milliarder kroner. Tilsammen vil disse husene årlig koste nesten 1 milliard kroner å drifte, viser en undersøkelse Aftenposten har gjort (Ref. Aftenposten 13.03.14).

Dette ser heldigvis ut til å ha avtatt litt, for det viste seg nemlig at de mange småkommunenes kulturhusdrømmer ble til økonomiske mareritt. For da åpningsfesten og takketalene var over, viste det seg at det ikke var nok publikum til å fylle opp setene til forestillingene! I tillegg presset drifts- og vedlikeholdskostnadene seg raskt inn på kommunebudsjettene. Og disse «overraskende» kostnadene er svært krevende å dekke inn på allerede slunkne kommunekasser.

Nå er det altså på'n igjen i Kragerø. Det koster jo bare 90 milioner! For «kulturhus light-versjonen», og en oversikt over øvrige kostnader er så langt fraværende (så vidt meg bekjent). Har ikke Kragerø nok gjeld fra før? Etter å ha bygget en pengeslukende kunstskole, handlet et dyrt sykehusbygg (som i tillegg må utbedres for 54 millioner kroner?) samt et jernbanebygg? I tillegg har kommunen blitt majoritetseier i et ferjerederi, som for øvrig også behøver mer penger.

Ifølge KV vil Kragerø kommune ha passert 1 milliard i lånegjeld i 2016 (Ref. KV 23.01.15).

Når skal noen sette bremsene på?

På toppen av alt dette, så kommer forslaget om et kulturhus kun få dager etter meldingen om at kulturetaten brukte tre ganger mer (!) til jubileumsfeiringen enn det som var budsjettert (ref. KV. 24.09.16). Joda, kultursjefen beklaget, men det blir ikke noen penger til inndekning av budsjettsprekken av den grunn. I stedet presenteres muligheter for å dekke inn overskridelsene, ved å kutte i de virkelig viktige kulturbærerne i kommunen vår, nemlig våre kjære foreninger og lag, som sårt trenger etatens tilskudd.

Det kan etter min mening se ut til at kultursjefen ikke har respekt for budsjettene. Tvert i mot så oppfordrer både han og andre forkjempere for et kulturhus til at kommunestyret kjører Kragerø enda lenger ned i den økonomiske hengemyra

Er det mulig?!

Johnny Dolve

provosert skattebetaler

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags