«Du skal ikke miste hodet som straff for å bruke det»

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Idag er ytringsfriheten under press fra mange hold. Noen arbeider aktivt for å begrense den, andre forstår ikke vitsen med den. Andre igjen tyr til vold. I Paris ble den 47 år gamle historielæreren Samuel Paty brutalt myrdet av en islamist, som straff for at han hadde gjort det enhver norsk, fransk eller europeisk lærer skal gjøre – lære sine elever om europeisk kultur og historie hvor ytringsfriheten inngår.

Frankrikes president Emmanuel Macron varslet umiddelbart kamp mot islamistisk separatisme som truer det frie sekulære franske samfunnet. Det er han nødt til. Totalitære ideologier har allerede i lang tid ført voldelig kamp mot det frie sekulære samfunnet. Det er ikke første gang dette skjer i Europa i moderne tid. På tyve- og tredvetallet herjet også totalitære ideologier de europeiske samfunnene. Med drap og vold, trusler og sensur var de nær ved å lykkes i å ødelegge det frie Europa. Vi kan derfor ikke stå passive å se på når totalitære ideologier nok en gang tar seg til rette med vold og drap for å endre samfunnene våre.

Vi føyet oss ikke etter 22. juli-terroristen og vi føyet oss ikke etter nazismen. Derfor skal vi heller ikke føye oss etter verken islamismen eller andre totalitære ideologier. Ytringsfriheten er årsaken til at kulturen vår har kunnet utvikle det fredelige velfungerende samfunnet vi lever i i dag. Hvis vi fortsatt skal kunne ta vare på kulturen vår og samfunnet vårt, utvikle og forbedre oss, må vi trygt kunne fortsette å slippe til nye tanker, utfordre religiøse og politiske dogmer og vedtatte sannheter med kunnskap, fakta og kritisk blikk. Det innebærer at vi også må ta på kjøpet å risikere å kunne bli såret, støtt eller fornærmet over enkelte ytringer. Spionasjeteater eller Tusvik & Tønnes harselas over avdøde Ari Behn, groteske eller spøkefulle tegninger av Jesus eller Muhammed – ikke alt vi blir eksponert for er innenfor hver enkelts individuelle moralske standard. Og vi kan ikke være enige om alt.

Men det er faktisk betingelsene vi godtar for å kunne leve i et sivilisert og opplyst samfunn. Hvor vi utfordrer hverandre med ord og tanker, framfor vold og trusler. Kragerø Frp støtter opp om ytringsfriheten slik den er nedfelt i den norske grunnloven og i FNs Erklæring om menneskerettigheter, artikkel 19.

Kragerø Frp

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken