Gå til sidens hovedinnhold

- De fleste av oss ønsker ikke en annen by

Wennebergs (påbegynt i 1797), Henrich Biørns (ferdigstilt i 1808), Telegrafen, Solbekkgården - 2021 (byggets levetid).

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De vil rive hva denne byen er – «Skal byen væra kulturell når ånden er vulgær?» (tekst fra en Kragerø-revy). Først vil jeg gjerne uttrykke takknemlighet for at det var Andreas Tandberg som først kjøpte Tollbodgården i sentrum av Kragerø. Bygget og tilhørende sidebygninger var fullt av setningsskader og råte, så skjevt og rart fra gulv til tak at det tok måneder og år, nennsomt å grave alt sammen fram. Bodene i Blindtarmen hadde vel vært mest regningsvarende å rive, det ville være lett å skaffe byggteknisk uttalelse på at økonomien i prosjektet ikke ville makte en tilbakeføring. Men Andreas Tandberg var en annen type forretningssjel; Han forsto at fortidas språk har en egenverdi i seg selv, og at bygningene han hadde kjøpt var kulturhistorie, – og han visste hva det ville tilføre forretningsideen om et vertshus, et lite hotell og en helt unik restaurant på bryggekanten i Kragerø. Han klarte dermed å binde sammen historien og et forretningskonsept som ble noe unikt. Tollboden bidro til å vitalisere Kragerø. Tollboden og Solbekkgården er to sider av samme sak.

Det finnes for så vidt penger, men hva hjelper det om perspektivet og vidsynet mangler til å forstå prosjekter som en nettopp har kjøpt; et gammelt historisk hus. For samtidig har Kragerøs egne innbyggere blitt gode på å restaurere egne boliger – ikke minst hjulpet fram av restaureringsprisen. Det bør forplikte.

Det ville sikkert vært mest regningsvarende for dem å ha revet bygningene, men for de fleste av disse huseierne er det utenkelig. Alt henger sammen med alt. I Kragerø siteres Munch med stolthet, byen må males sa han. Han mente denne byen, ikke en annen by som ønskes erstattet bit for bit. De fleste av oss ønsker oss ikke en annen by.

Trine Jørgensen Dahll,

Fylkestingsrepresentant i Venstre

Kommentarer til denne saken