(Nettavisen): Dagligvarekjeden lover at dette ikke er en tidsbegrenset kampanje.

- Vi hadde flere store priskutt i 2020. Nå kliner vi til med et nytt, stort priskutt, og denne gangen er det ikke et midlertidig kutt. Over 180 varer får mandag en ny, lav pris, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

Går tilbake til kundene

1. desember kom regjeringspartiene og Frp til enighet om statsbudsjettet. Som en del av budsjettforliket blir det solide avgiftskutt for både sjokolade, mineralvann, øl og ikke minst snus for å redusere grensehandelen.

Samlet avgiftsreduksjon på grensehandelsvarer blir på nesten 3,7 milliarder og har allerede ført til priskutt på disse varene i butikkhyllene.

- Kiwi har selvsagt satt ned alle varene tilsvarende avgiftskutt eller mer. Hver eneste krone vi har fått i reduserte avgifter går tilbake til kundene, sier hun.

- Flere arbeidsplasser

Med avgiftsreduksjon og priskutt blir ny utpris for Cola uten sukker 0,5 liter 18,90 kroner, mens 1,5 liter går ned til 28,90 kroner. Blant annet ble snusprisene blitt opp til 18 prosent på Kiwi, noe som er mer enn avgiftskuttet. De fleste snusboksene koster nå 79 kroner på Kiwi, mot tidligere 89 eller 94 kroner.

Men i tillegg til avgiftskuttet kommer nå et priskutt på andre dagligvarer, nemlig over 180 «sunne» varer som kommer i tillegg til de billigere prisene på sjokolade, øl, snus og brus.

Arvin mener det er tydelig at nordmenn ikke bare kjøper avgiftstunge varer når de drar på Sverige-tur, men tar hele handelen der. Kiwis butikker i grensenære strøk har blant annet stor vekst i mange norske landbruksvarer, som meieriprodukter og kylling.

- I år har vi sett hvor mye handel som normalt lekker til Sverige. Mer handel i Norge, gir flere arbeidsplasser, og vi har i dag over 2000 flere medarbeidere enn på samme tid i fjor, sier Arvin.

Sunnhetskutt

Hun sier at kjeden samtidig ønsker å gjøre det billigere og enklere å leve sunt.

- Flere av varene er sunnere alternativer, eksempelvis lettost, skyr og lettyoghurt, lettmargarin, syltetøy uten tilsatt sukker, fullkornspasta, bønner og fisk, for å nevne noe, sier hun.

Også åtte varer i kategorien frukt og grønnsaker får lavere priser. Det gjelder følgende varer:

Brokkoli: 12,90 kronerStor mango: 24,90 kronerAvokado to-pakning: 24,90 kronerRøde epler i pakke, 6 stk: 29,90 kroner,Søte tomater i beger 500 gram: 29,90 kronerGulrot i beger 750 gram: 19,90 kroner2 kg poteter: 29,90 kronerSalatpakker: 19,90 kroner - Isberg 250 gram, Romano 175 gram, Ruccula 275 gram, Middelhavsmix 100 gram

- Prisene på disse frukt og grønnsakene svinger normalt fra uke til uke og varierer fra område til område. Nå blir det de samme lave prisene over hele landet, sier Arvin.

I listen under ser du hvilke 177 varer som kuttes i pris i tillegg til de nevnte frukt og grønnsakene: