Gå til sidens hovedinnhold

Byutvikling – på hvilke premisser?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Filip Kristiansen Hasseleid hadde et velkomment innspill i debatten om utbyggingen av havnefrontområdet i KV rett før påske. Vi synes det er bra at flere synspunkter på det som skjer kommer til uttrykk også i avisa. Altfor få av dem som er opptatt av dette går til tastaturet, både av de som er enig med Filip og de mange som snakker med og heier på oss i Byvennene.

Filip skriver at det som skjer ved havnefronten er spennende byutvikling, og hevder at de planlagte byggene på B14/15 (Jernbanekaia) vil gi et bedre arkitektonisk uttrykk enn de som står der i dag.

Les også

Det som foregår ved havnefronten er vel først og fremst spennende byutvikling?

Vi synes også at det er spennende hvordan byen vil utvikle seg, men ut fra helt andre forutsetninger. Og det er ingen av oss som har framholdt at Maxbobygget etc. er arkitektoniske perler! Det tidligere Havnelageret, bodene og godsekspedisjonsbygget til NSB (Vinmonopolbygget) speiler en annen tid, da byen var en viktig sjøfartsby og vi hadde jernbane. Disse byggene er, som resten av den rare, selvgrodde byen vår, vitnesbyrd om viktige deler av byens utvikling.

Vi mener at når de skal erstattes, burde det som kommer opp harmonere i form, farger og størrelser med bebyggelsen bak. Men de kan gjerne ha et tidstypisk og moderne utseende! Det aller viktigste er at de ikke blir for store og dominerende hver for seg og stenger helt for utsikten til Øya og til sjøen. Det ville være bedre med flere (?), mindre og lavere bygg med forskjellige former og farger. Å tegne slike bygg burde være en stor og spennende utfordring for arkitekter!

Dessverre har politikerne vedtatt en reguleringsplan som muliggjør treetasjes, intetsigende bygg som man kan se overalt ellers i landet og som ikke er tilpasset det småbypreget innbyggere, turister og hyttefolk setter så stor pris på.

At Ivar Tollefsen har interesse for arkitektur, utvikling av byområder og friluftsarealer, som Filip skriver, kan vi jo inderlig håpe på, så mye som han eier i denne kommunen! Akkurat nå er vi spent på hva som vil skje med Biørnegården (Solbekkgården) og Vinmonopolbygget.

Og at Tollefsen sammenlignes med onkel Skrue, finner vi ikke så unaturlig. Milliardæren er Norges åttende rikeste mann og eier blant annet 42.500 boenheter i Tsjekkia, 130 eiendommer i Berlin, drøssevis i Norge – til sammen 100.000 utleieenheter i alt – et digert fjell- og jaktområde på Hardangervidda (der han for øvrig har vært i klinsj med sauebønder) – pluss altså alt det han har kjøpt i Kragerø. Hans renommé i Oslo og Bærum skal være ganske tynnslitt, ifølge Dagens Næringsliv, som har hatt flere kritiske reportasjer om hans virksomhet. Da må det faktisk være lov å være litt skeptisk.

At Filip Hasseleid også er bror av Tollefsen/Fredensborgs prosjektleder i Kragerø, David Kristiansen, og at han ifølge KV skal ha kontorfellesskap med andre fastleger i de nye byggene på kaia, kan kanskje også få noen til å stille seg litt skeptisk til innlegget hans. Men alle har heldigvis lov til å gi uttrykk for sine meninger i dette landet, uansett familiebakgrunn og næringslivsinteresser.

Kjør debatt!

Kragerø Bys Venner

Kommentarer til denne saken