Gå til sidens hovedinnhold

Byutvikling i nyliberalismens ånd

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For en kort tid tilbake ble det kjent at eieren av Gofjeldgården ønsker å øke høyden på bygningen med en etasje.

Det er for intet å regne, sett i forhold til Ivar Tollefsens planer med Posthusgården. Her er det snakk om tre etasjer. Det er helt i samsvar med gjeldende oppfatning av hva god byutvikling er: Bygge høye hus midt i bykjernen.

Hundre hotellrom skal den fornyede Posthusgården inneholde. Det kunne den tabloide overskriften i KV 18. juni meddele leserne. På en ledsagende tegning til oppslaget fremstår metamorfosen som en stor grønn kasselignende bygning, som rager godt over den omkringliggende bygningsmasse. I KVs offentliggjøring forklarer forslagsstillerne (arkitektene?) at de har latt seg inspirere av «Kragerøs arkitektoniske tradisjon, fargepalett, fasadeornament og håndverksarbeid».

Ja vel. Posthusgården fra 1960-tallet, et bygg i teglstein, er altså representativt eksempel på Kragerøs bygningsmiljø. Det er en original oppfatning. Det skal Tollefsens arkitekter ha. En slik tanke har i hvert fall aldri streifet meg. Jeg undres på om andre Kragerøfolk har gjort det.

Planene om hotellet og andre bygg i «Tollbodenkvartalet» er allerede presentert for politikerne og andre maktpersoner. Deres reaksjoner har latt vente på seg. Politikerne i posisjon, både de i forrige valgperiode og de i den inneværende, har vist at de og Tollefsen forstår hverandre: Det handler om pris. Det er nyliberalismens mantra, og Tollefsen kan friste med 224 millioner.

Tollefsen har grunn til å se fremtiden lyst i møte. Han har høstet gode erfaringer når han og hans selskaper har handlet og vandlet med Kragerøs politiker om kommunal eiendom, spesielt den langs sjøkanten (kalt havnefronten i nyspråket).

Skal det vise seg at også miljøet i byens sentrum er til salgs?

Kai A. Køhler

Kommentarer til denne saken