(Tønsbergs Blad)

Kjente produkter som Joika, Gilde Bog, Prior Kylling og Snurring kommer nå i ny emballasje, melder Nortura.

Selskapet har investert 50 millioner kroner i ny pakketeknologi og bytter ut emballasjen til nesten 4 millioner hermetikkbokser med kartong for langtidsholdbar mat. Det kutter CO2-utslippene fra emballasjen med inntil 80 prosent.

– Først i verden

Teknologien bak heter Tetra Recart og er utviklet av det svenske selskapet Tetra Pak. Nortura hevder å være første produsent i verden til å introdusere rene kjøttprodukter med denne emballasjen.

– Vi har ambisiøse målsettinger for å redusere vårt klimaavtrykk og vi ser kontinuerlig etter nye måter å bli mer bærekraftige på. Å investere i klimasmart emballasje er derfor en prioritet for oss, sier Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura i pressemeldingen.

– Reduserer utslipp

Hermetikkboksen har en over 200 år gammel historie. Byttet til de nye kartongene reduserer klimautslippene med inntil 80 prosent. Fordi den nye emballasjen er vesentlig mer plasseffektiv, vil det bli færre biler på veiene. Bare på inntransport av emballasjen vil man spare 9 av 10 lastebiler sammenlignet med i dag, ifølge pressemeldingen.

I 2019 produserte Nortura 3,8 millioner av disse hermetikkproduktene, tilsvarende 300 tonn metall. TetraRecart-kartongen er laget av fornybar råvare og kommer fra miljøsertifiserte skoger. Den er resirkulerbar og enkel å kildesortere som papp.

Holdbarheten går både opp og ned

Og hva skjer med holdbarheten når metall byttes ut med papp, lurer du kanskje på?

– Holdbarheten for Gilde Bog og Prior Kylling går opp, fra 540 dager til 730 dager. For øvrige produkter reduseres den noe, men dette vil fortsatt være langtidsholdbar mat, forklarer assisterende kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen i Nortura.

Men har du hermetikkbokser på hytta med tanke på at de varer «evig», må du justere forbruket noe:

– Hermetikkbokser i metall gir maten en holdbarhet på ca. fem år, men Tetra Recart-kartongen gir en holdbarhet på to år, sier Pedersen.

Velkjente produkter

– Med så store volum som vi årlig selger av disse produktene, så er det et stort miljøbidrag når vi nå endrer emballasjen, sier Panengstuen.

De ikoniske produktene vil fortsatt ha den samme gode smaken, men enkelte vil kanskje oppleve produktene som friskere og mer delikate, hevder produsenten. Joika fyller 60 år i 2020 og er, sammen med Gilde Bog, blant de største produktene i denne produktkategorien.

– Dette er et viktig satsingsområde for oss, og vi vet det er en ambisjon for handelen å gjøre klimasmarte valg. Nå ser vi flere muligheter i samarbeid med handelen framover, sier Panengstuen.

Fortsatt hermetiske

Hermetisering er en konserveringsmetode. Alle hermetiserte matvarer, uavhengig av emballasjetype, kan kalles hermetikk. Tradisjonelt har disse produktene blitt emballert i metallbokser som på folkemunne er det vi kjenner som hermetikk. Derfor omtales den nye emballasjen som kartong, selv om dette er hermetiske produkter, presiserer man i meldingen.

Konsernet Nortura SA er et samvirkeforetak som eies av 18.300 egg- og kjøttprodusenter.