Gå til sidens hovedinnhold

Brannfare i Hovedbyen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For et par uker siden brant det i Hjallums gård. Heldigvis oppdaget av en forbipasserende i tide. Det kunne gått meget verre. Og det har vært en lang rekke slike tilfeller i Hovedbyen i årene etter brannene på Barthebrygga 1952 og 1992. For en uke siden brant tre hus i Risør sentrum. Det kunne blitt en katastrofe som Risørs bybrann 1861, men:

Takket være installerte varmesøkende kameraer i det gamle brannvakttårnet «Bøsen», som overvåker hele Risørs sentrum, gikk alarmen ved femtiden om morgenen. Dette utstyret har Riksantikvaren bekostet for å verne trehusbyen Risør.

Kragerøs store bybranner fant sted i 1711 og i 1886. En brann på Øya fra brofestet langs sjøen mot Skåtøy kommunegård la en mengde hus i aske i 1900.

I Hovedbyen har vi mange utesteder, restauranter, hoteller, og bedrifter som holder til i tettbygde trehusstrøk hvor en liten brann, for eksempel fett i avtrekksanlegg, kan utvikle seg til noe langt verre.

Bør ikke eksempelet fra Risør tilsi at kommunen, under henvisning til at Øya, Hovedbyen, Andølingen og Jøransberg er NB-område, snarest ta kontakt med Riksantikvaren for å få på plass en varmesøkende kameraovervåking også i Kragerø?

Ulf Hamran

Kommentarer til denne saken