Gå til sidens hovedinnhold

- Oppfordrer til stopp i salget av engangsgriller og grillkull

Artikkelen er over 3 år gammel

Ordføreren og Næringsforeningen står sammen om oppfordringen.

Totalforbudet mot all bruk av åpen ild i Kragerø og Telemark gjelder fortsatt, men likevel har det oppstått flere branner i sommer.

Ordfører Jone Blikra og daglig leder i Kragerø næringsforening, Janna Pihl, oppfordrer nå alle butikker med engangsgriller og grillkull i sortimentet sitt til å slutte med salget fram til totalforbudet er opphevet.

- Vi kan forby bruk av engangsgriller og kull, men selve varene er lovlige. Derfor kommer vi med en sterk oppfordring til alle butikker om å stoppe salget midlertidig, sier Blikra og Pihl i fellesskap.

Et samfunnsansvar

Ordføreren mener det er på tide å bruke sunn fornuft etter alle brannene som har oppstått i sommer.

- Tilstanden er helt kritisk nå, og det er et samfunnsansvar vi alle må være med på å ta tak i. Butikkene som selger disse varene bør ta sin del av ansvaret, mener han.

Kiwi tok oppfordringen

Næringsforeningens Janna Pihl har allerede tatt kontakt med flere butikker med oppfordringen. Nesten øyeblikkelig fikk hun positivt svar fra Kiwi Kragerø, som torsdag formiddag hadde fjernet alle engangsgriller fra utvalget sitt. Pihl håper flere butikker følger etter.

 

Hun forteller videre at det jobbes med å nå ut med informasjon om ildforbudet også til turister som kommer langveisfra, både norske og utenlandske.

- Vi har laget en plakat med informasjon om hva som er lov og ikke lov i forbindelse med ildforbudet. Den finnes på flere språk, og kan lastes ned fra Visit Kragerø sine nettsider. I tillegg deles den ut av kommunens turistverter, sier Pihl.

- Campingturister må også være beredt på at bruk av stormkjøkken heller ikke er lov under forbudstiden, legger hun til.

 

Få dagligvarebutikker

Kragerø næringsforening har som formål å samle næringslivet og det offentlige i kommunen til å gjøre effektive og styrkende tiltak i fellesskap. Så langt er det få av dagligvarebutikkene som har meldt seg inn i foreningen.

- Det er klart vi ønsker at flere blir medlemsbedrifter. Da blir det også lettere å diskutere problemstillinger som dette sammen, og finne løsninger kjappere, sier Pihl.

Brannen på Øya var en oppvekker

Både Pihl og Blikra har hatt oppfordringen i tankene en stund, men det var brannen på Øya natt til onsdag som utløste handlekraften.

- Det var helt klart en oppvekker. Den brannen kunne så fort blitt en stor boligbrann i nabolaget der oppe. Vi var heldig denne gang, og brannvesenet gjorde en eksemplarisk jobb. Vi vil slippe en lignende situasjon, og det krever at vi alle tar vår del av ansvaret, sier Blikra.

Dette er reglene

DETTE KAN DU IKKE GJØRE:

  • Det er ikke lov å tenne bål og grille i nærheten av skog, ut- og innmark
  • Det er ikke lov å tenne bål og grille i strandsonen
  • Det er ikke lov å tenne opp bål eller grille på de vanligvis godkjente og tilrettelagte bål- og grillplassene
  • Det er ikke lov å brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn på avfallsmottak
  • Det betraktes som uaktsomt å tenne røyk og røyke i nærheten av skog og utmark.

DETTE KAN DU GJØRE:

  • Grille i din egen hage med aktsomhet. Er du i tvil om du oppfyller aktsomheten så lar du være. (Engangsgriller er ikke tillatt)

    Merk! Ved prekære hendelser kan brannvesenet legge ned forbud mot ALL ild, selv i folks hager.

Kommentarer til denne saken