Gå til sidens hovedinnhold

Bond er død – lenge leve Bond

Artikkelen er over 1 år gammel

Denne uka kunne jeg selvsagt ha slått ned noen linjer om presidentkandidatene Donald Trump og Jo Biden, om republikanere og demokrater, om det amerikanske valgsystemet. Hvorfor Trump vant forrige valg til tross for at han fikk over to millioner stemmer færre enn Hillary Clinton. Hvorfor stemmer i lavt befolkede stater teller som tre og en halv mot en stemme i de folkerike statene, og hvordan dette totalt sett slår ut. Det var slik Trump vant valget i 2016.

Men jeg tar heller for meg en av barn- og ungdommens helter fra lerretet. Mannen som takler enhver farlig og utfordrende situasjon om det er med atomvåpen, spionasje, ved spillebordet eller vakre kvinner. Navnet er:

Bond. James Bond.

For meg er det et par som ER James Bond. Først og størst er han som spilte de første fem bondfilmene.

Sean Connery gikk nylig bort i en alder av 90 år. Det var han som nesten fikk oss til å tro at verden virkelig var slik vi så ham utfoldede seg på kino. For det var bare på kino Bond opererte helt fram til 2000-tallet. Da ble hans figur virkelig allemannseie. Da rullet han plutselig over skjermen fra en eller annen fjernsynskanal.

Sean Connery var for mange prototypen på en erkeengelsk agent. En som til enhver tid var ulastelig antrukket. En som behersket alle former for kampsport, en som hadde glimt i øyet, en som sjarmerte og en som kunne gli inn i hvilket som helst miljø. Connery kom selv fra stusslig oppvekstkår i Edinburgh, Skottland. Det glemte han aldri.

Sean Connery spilte de fem første bondfilmene, før han ble skiftet ut med George Lanzenby. Men Sean Connery VAR i veldig manges øyne James Bond. Han ble da også hentet inn til ytterligere to bondfilmer før han avsluttet med «Never say never». Connery fikk med seg sju bondfilmer.

I mellomtiden var han med på en rekke andre filmproduksjoner og ble verdenskjent. Men for meg var han Bond, James Bond helt til sin død for to uker siden.

Bond er død, men lever likevel i beste velgående.

Etter Sean Connery kom det engelske gentlemen på rekke og rad. Roger Moore var den humoristiske og hadde alltid en vittig kommentar på tunga. Timoty Dalton fikk med seg to bondroller. Pierce Brosnan var den elegante som slåss bedre enn alle og fikk med seg fire bondroller før dagens Bond – Daniel Craig – tok over. Craig har vært spilt fem bondfilmer. Den siste «No time to Die», skal etter planen ha premiere nå i november. Filmpremieren har vært utsatt flere ganger på grunn av koronapandemien.

Noen ser på bondfilmene som voldelige og masete uten substans. Mens vi som liker bondfilmene og kan se dem om igjen og om igjen, ser humor og underholdning.

Jeg er sikker på at Bond fortsatt vil underholde oss om han heter Connery eller Craig.

Kommentarer til denne saken