(Telemarksavisa) Hva kom det av at Einar Rasmussen hadde flere rare merker på kroppen da han ble funnet død? Hvorfor plukket flere radioamatører opp signaler om hjelp fra akkurat det området Rasmussen sist ble sett, men uten at det var kommunikasjonsutstyr i båten hans da han ble funnet? Hvorfor ble det kommunisert mange forskjellige tidspunkter til familien om når han døde? Hvem sendte brevet til kona 20 år etter hans død, der det sto at vedkommende visste hvem som tok livet av Einar Rasmussen?

Og så er det samtalen på Park-restauranten i Porsgrunn da. Der en gjeng med nazisympatier skal ha skrytt av at de «endelig fikk tatt knekken på Einar Rasmussen». Fortalt til familien av en annen krigshelt, Kjell Staal Eggen.

Mange spørsmål. Få svar. Bare en følelse av at livet sa stopp så altfor tidlig. Det sitter sønnen, Tom Einar Rasmussen, igjen med i dag. 48 år er gått siden Einar Rasmussen døde, 59 år gammel. Han var i god form, han var sprek. Kanskje litt for glad i flaska, men uten at det hindret han fra å være en friluftsmann som nøt naturen, både til lands og til vanns. Og det var absolutt ingen tegn til at Einar hadde en kropp som var på vei til å si stopp. Men døde, det gjorde han, 10. november 1975. Familien satte raskt en stopper for spekulasjonene. De lot saken ligge, og levde videre med usikkerheten. Men nå har sønnen Tom Einar Rasmussen valgt å fortelle hele farens livshistorie. Der er også historien rundt det mystiske dødsfallet en sentral brikke.

Tom Einar Rasmussen forteller faren, Einar Rasmussen, sin historie i podkasten «Den ukjente helten». Det er en podkastserie av «TA Dokumentar», laget for Telemarksavisa. Du kan høre alle episodene, her og nå: