Gå til sidens hovedinnhold

Blå taburetter og rød politikk

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det fellesborgerlige prosjektet i Kragerø trillet under bordet under den politiske stolleken etter valget og der ligger det visst enda.

I kommunestyret 22. april kunne vi høre Thorleif Fluer Vikre sitere fra samarbeidsavtalen mellom V, KrF, Senterpartiet, Høyre og Frp. Hva han sa er ikke så viktig som at han minnet oss på at en slik faktisk eksisterer. Personlig hadde jeg glemt det, for etter halvannet år med grønnblå politisk ledelse i Kragerø er det ikke akkurat flust av fellesborgerlige kursomlegginger og politiske seiere å spore.

Det kan også være verdt å merke seg at når Fluer Vikre først tok den borgerlige samarbeidsavtalen frem fra glemselen var det for å kritisere sine såkalte samarbeidspartnere i Sp, H og V for ikke å leve opp til den. Ikke så overraskende, for i mangelen på fellesborgerlig politikk har vi blitt desto mer vant til nettopp det; mellomborgerlig kritikk. For de fleste vil nok være enige i at når Fluer Vikre angriper ordføreren for økonomisk uansvarlighet eller når utvalgsleder Sørheim betegner Sps skolestrukturforslag som et resultat av at «Sp har sittet inne i en bunker uten internett over påska» så oser det ikke av trygt politisk lederskap i en vanskelig tid.

Tvert imot.

Isfront(ene) på borgerlig side er til å ta og føle på og mangelen på en plan - eller kanskje heller mangelen på vilje og samarbeidsevne til å gjennomføre planen, har resultert i at ett av de største fellesborgerlige prosjektene vi kan notere de siste månedene var å enes om størrelsen på nettbrettene til politikerne i byggesaksutvalget.

Da varaordføreren skulle kunngjøre at de styrende partiene kastet inn håndkleet til fordel for opposisjonens forslag i skolestruktursaken begrunnet han dette med at man ønsket å «ansvarliggjøre opposisjonen i budsjettsammenheng». Det var sikkert godt å si det for å lette på stemningen der og da, men sannheten er at varaordføreren og hans allierte tilsynelatende ikke er i stand til å selv danne flertall verken for skolestruktur, budsjett eller noe som helst annet om dagen til tross for at de innehar alle politiske lederverv det er mulig å oppdrive i kommunen. Konsekvensen av dette er at det nærmeste Kragerø kommune kommer et politisk fellesprosjekt nettopp er opposisjonen (som til informasjon snakker både mye og høflig sammen og til og med om politikk), og at dette reflekteres i vedtakene som blir fattet. Å late som om dette er en villet og valgt utvikling fra varaordførerens side er i beste fall å pynte på et smertelig nederlag, i verste fall et svært flaut forsøk på å føre velgerne sine bak lyset.

Å forveksle antall taburetter og fjonge titler man klarer å karre til seg etter et valg med evne til politisk lederskap er en alvorlig, men ganske vanlig sykdom. Heldigvis har den sykdommen en ganske effektiv kur: Valg.

Charlotte Therkelsen
Rødt

Kommentarer til denne saken