Gå til sidens hovedinnhold

Bedre enn sitt rykte

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kragerø by samt norske rådhus har til felles at de har fått mye kjeft gjennom årene. For den første estetiske vurdering av Kragerø, se Thues konklusjon fra 1789. Vedrørende rådhus skrev Evelyn Waugh at Oslo rådhus var verdens nest styggeste bygg. (Det verste var Graumans Chinese Theatre i Hollywood). Selv har jeg uttalt at rådhuset på Tynset er Norges grelleste eksempel på mistilpasset og grotesk arkitektur i vakre omgivelser.

Så til Kragerø nye rådhus. Det er bra man har vaktbikkjer, men man må ikke gneldre automatisk hver gang man hører ordet nybygg. Det er derfor med uro jeg stikker hodet ut, av frykt for å bli dekapitert av museumsvoktere.

Det har frydet meg at når jeg kommer padlende inn til byen virker rådhuset merkelig lite og anonymt og glir fint inn i det terrasseformede panorama. Det står i sterk kontrast til det forstemmende kystinntrykk man ser når man nærmer seg Skrubodden, hvor jeg assosierer med Hitlers Atlanterhavsvoll og Festung Europa.

Så over til utsikten fra landsiden. Det er innvendt at man mister siktelinjen ned Torvgata mot sjøen og Bærøy. Mulig det, men man «mister» også utsikten til Favelaene i steinhoggerikraterne – og dem vil jeg heller oppleve i Rio de Janeiro.

Står man videre på Bybrua og ser nordover er det et vakkert, hesteskoformet rundskue. Å sammenligne med Royal Crescent i Bath er kanskje drøyt, men det integrerte mangfold får meg til å minnes USAs logo: E pluribus unum. (Enhet av mangfold). Man ser fra venstre en rekke rødmalte sjøboder fra 1800-tallet med patrisierboliger fra 1700-tallet i bakgrunnen. Videre Jernbanestasjonen i Ullevål Hageby stil (cirka 1920) – fulgt av Rådhuset i festlig, men vel avpasset koloristisk utfoldelse. Tak zik-zak løsningen samt nærheten til vann minner meg både om pakkhusradene langs Nidelva i Trondheim samt Bryggen I Bergen. Rundskuet avsluttes av Vinmonopolet og «Bjarnes»- med glimt mellom dem av ferja klar til avgang.

Jeg vil faktisk si at denne utsikten kan framvises med stolthet for å vise hvor fint samspillet mellom gammelt og nytt kan bli! Hadde Thue kunnet gjenoppstå hadde jeg dristet meg til å tro at han ville si: «Tross innvendinger er det dog ganske smukt».

Kai Dyrkorn

Kommentarer til denne saken