De siste månedene har VG1 innenfor helse og omsorgsfag jobbet med temaer omkring bærekraftighet. Gjennom TV-dokumentaren om den unge miljøforkjemperen Greta Thunberg og NRK-serien Sløsesjokket har ungdommene fordypet seg i hvordan vi som mennesker bruker og misbruker ressursene i verden.
For å få et lokalt og mer håndfast forhold til problematikken har elevene hatt kontakt med lokale aktører som har fokus på matsvinn, gjenbruk og reparasjon. For eksempel kaster gjennomsnitts nordmannen 9,3 kg brød hvert år – hva kan gjøres for å redusere dette?
Nordmenn kaster over 130 000 tonn med klær hvert år – hva gjør vi med det?
I forhold til andre land ligger Norge helt på topp i bruk av elektronisk utstyr og dermed havner vi også i toppskiktet med hensyn til å kaste – nesten 30 kg elektronikk pr person i året.
De siste ukene har de vært på bedriftsbesøk hos restauranter for å se hvordan de håndterer matsvinn og vært på gjenbruksbutikken OmAtt for å se hva som for eksempel kastes av klær.
Elevene hadde i forrige uke en «happening» i biblioteket på videregående der de fremviste og fremførte sine iaktakelser og funn på temaet. De hadde laget en lekker vegansk tapasanretning basert på varer som hadde gått ut på dato eller grønnsaker som ikke så pene ut lenger.
Ungdommene fremførte egenskrevet «Slampoesi», redesign av møbler og klær ble presentert og de avsluttet med et forrykende moteshow med tøy fra OmAtt.
Det er gøy å se den entusiasmen som både lærer Unni Wærstad, bibliotekar Kjersti Bjerka og alle ungdommene viser for det å skulle gjøre hverdagsforbrukene mer bærekraftige!