Dette forteller konsulent for Trygg Trafikk i Telemark, Tor Egil Syvertsen.

Det var under Trygg Trafikks samling i Oslo at tallene fra sist høsts reflekstelling ble presentert. Tellingen viste økende bruk av refleks, men likevel velger halvparten refleks. Verst i "refleksklassen" er oslofolk.

Hvor blir det av refleksen?

Tidligere UP-sjef i Vestfold og Telemark, Tor Egil Syvertsen er engasjert av Trygg Trafikk i Telemark som rådgiver og konsulent, og er glad for det stigende antallet refleksbrukere, men lurer samtidig på hvor alle refleksene blir av.

- Hver eneste høst og hvert år blir det delt ut enorme mengder reflekser. Trygg Trafikk deler ut, banker, forsikringsselskaper, kommuner og andre deler ut refleks gratis. Men hvor blir de av når bare 44 prosent av befolkningen bruker refleks. Det kan da ikke være manglende tilgang på refleks som er årsaken til at såpass få bruker det? Dessverre er det fryktelig mange som ikke bruker refleks, som er en utrolig billig livsforsikring, sier Syvertsen.

Han mener at alle både kjørende og gående har opplevd overraskende situasjoner i høstmørket når en bilist ikke ser en gående som ikke bruker refleks før noen få meter unna. Det gir en ekkel følelse hos både bilist og gående.

- Nå er det så mange muligheter til å bruke refleks, blant annet refleksgarn, som man kan strikke lue, votter, leggvarmere og andre mer vanlige refleksutgaver. Og la det nok en gang være sagt: Med refleks blir man sett, så bruk det, oppfordrer konsulenten, som sier at Trygg Trafikk kommer til å fortsette med sine refleksaksjoner.

– Ikke la deg lure av gatelys!

Også i år viser tellingene at vi er flinkest til å bruke refleks langs landeveien, og det er også der den største økningen er. 2018-tallene viser nemlig at 54 prosent av alle nordmenn bruker refleks langs landeveien, mot 47 prosent i 2017.

I sentrumsgater er situasjonen en ganske annen. Bare 33 prosent bruker nemlig refleks i byen. Det advares folk mot å tro at gatelys er en garanti for å blir sett. 

– Det er en feilslutning å tro at du er synlig i gatelys. Sannheten er tvert i mot at lys fra gater, butikker og trafikk stjeler så mye oppmerksomhet at du som fotgjenger i praksis blir nærmest usynlig. En undersøkelse vi gjennomførte i 2018 i samarbeid med Sparebank 1 viste faktisk at åtte av ti synes det er vanskelig å oppdage fotgjengere i mørket selv der det er gatelys, sier Syvertsen.

Også i år skiller Oslo-folk seg ut som de dårligste refleksbrukerne med en andel på kun 22 prosent. Det er faktisk en negativ utvikling fra 29 prosent i 2017. Best ut kommer Nordland med hele 67 prosent, tett fulgt av Finnmark med 61 prosent.