Gå til sidens hovedinnhold

Bankreklame på ville veier

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

11. april lanserte Sparebanken Sørs filial i Kragerø en selsom påstand i KV om bankens «nær 200-årige» tilstedeværelse i Agder og Telemark, og underforstått: I Kragerø.

Hvilket dyrt reklamebyrå har Sparebanken Sør betalt for denne fantasifulle annonsen, der forfatteren ikke engang har lært seg forskjellen på «da og når»?

Undertegnede (født i Kragerø 1932) er sikkert ikke den eneste som husker at Kragerø Kreditbank, en filial av Skiensfjordens Kreditank, helt til lenge etter siste krig holdt til i første etasje i Legaten på Torvet. Filialen ble opprettet 1890, og kom til Legatgården i 1896. Fra 1900 var Carl C. Pedersen banksjef der (populært kalt Calle P., ivrig seiler med 15-meteren sin under første verdenskrig.) Etter bankkrakket 1929–30 ble banken reorganisert under navnet Kragerø Nye Kreditbank, med C.J. Schønberg som sjef. Og slik fungerte den til godt etter 1960, så vidt jeg husker.

Deretter fulgte en periode med Telemarksbanken, inntil Sparebanken Sør ankom som filial under hovedsetet i Arendal. Den hadde der overtatt etter Nedenes Bank, som hadde både Arendals Sparebank – byens eldste fra 1832, Christiania Bank og Kreditkasse, og flere andre å konkurrere med.

Det er freidig av Sparebanken Sør i Kragerø å hevde den «var her da (de skriver «når») våre oldeforeldre giftet seg, «når» våre besteforeldre sto til konfirmasjon, og «når» våre foreldre kjøpte bolig». For 200 år siden fantes ikke bank, verken i Arendal eller Kragerø.

Ulf Hamran

Kommentarer til denne saken