valg 09

Fotballforbundet har fremmet en søknad til regjeringen om investeringsmidler for mellom seks og sju milliarder kroner for at fotballforbundet kan søke om å få arrangere Europamesterskap i fotball i 2016.

Partiene har naturlig nok ikke rukket å ta stilling til dette. Min personlige mening er imidlertid at svaret på søknaden må bli nei. Når jeg ser i Venstres Stortingsprogram om hva partiet sier om idrett må også svaret klart bli nei slik jeg oppfatter programmet. Det som står om idrett er at "Venstre vil prioritere bygging og vedlikehold av idrettsanlegg for breddeidrett". Det er jeg helt enig i. Det står også i programmet at det er viktig å sørge for at frivillige organisasjoner som bl.a. idrett sikres tilgang til langsiktige, trygge og etisk forsvarlige inntektskilder, og at merverdiavgiftskostnader må fjernes for frivillige organisasjoner.

Ønsket fra fotballforbundet om statlige investeringer i en slik størrelsesorden er til å få bakoversveis av. Endog til skal mesterskapet deles mellom Norge og Sverige. De totale investeringer blir derfor antakeligvis langt over det dobbelte. Idretten selv har tenkt å stå for 1,6 milliarder og ikke en krone mer. Det er etter min mening fullstendig uetisk at et internasjonalt mesterskap skal måtte føre til slike investeringer. Og det etter at det er bygd fotballstadioner for milliarder rundt omkring i Norge i de siste årene etter krav fra Norges Fotballforbund. Her lokalt husker vi jo kravet fra fotballforbundet om ny Odd Stadion og rushet det førte til. Fotballforbundet lokker med store turistinntekter, og anslår at det vil komme over 1 million turister til Norge i løpet av de 4 ukene mesterskapet er tenkt å vare. Reiselivet er svært skeptisk til realismen i disse tallene. Her tror jeg vi trygt kan legge til grunn at fotballforbundet har gjort anslagene for kostnadene urealistisk lave og anslagene for inntektene urealistisk høye. Vi har ennå ikke glemt nyhetene for noen uker siden om at kostnadene til ny Holmenkollbakke ser ut til å øke fra opprinnelige 600 millioner til 1800 millioner. Det går ikke an å ikke sammenlikne med hva disse seks–sju milliardene ++ ellers kan brukes til av nye skolebygg, sykehjem, lokale idrettsanlegg etc. Vi må ikke glemme at Norge er et lite land på 4,8 millioner mennesker. Det er noe helt annet å arrangere et mesterskap i et land sentralt i Europa med egen og nærliggende lands titalls millioner mennesker i rimelig nærhet til arrangørstedet.

Gustav Søvde, 2.-kandidat Venstre