Hvert år er et stort antall mennesker plaget av sesongbasert allergi, hvor den mest utbredte er pollenallergi. Alvorlighetsgraden på reaksjonen varierer, men de mest typisk symptomene er rennende, tett og kløende nese, nysing og kløe i øyne og hals.

For personer med pollenallergi anbefales det å være tidlig ute med medisinering, og for mange betyr dette å ta i bruk tabletter som demper reaksjonene.

Legemiddelverket har meldt at det for tiden er mangel på Aerius 5 mg tablett 100-pakning, og at det forventes at mangelen vil være fram til slutten av april.

Mangelen gjelder ikke 30-pakningen av den samme medisinen. Lommelegen har også publisert sak om mangelen.

I Kragerø sentrum er begge apotekene tydelige på at det ikke er noe å bekymre seg over, da de har medisinene inne.

Ikke kritisk

– Vi har Aerius inne i både 100-pakker og 30-pakker, forteller farmasøyt Agniezka Maslanka-Nygård hos Vitus apotek Kragerø

Hun merker at mange kan bli stresset av å se nyheter som forteller om manglende medisiner, men at situasjonen ikke er så ekstrem som det kan virke.

Apoteker Gosia Lange hos Apotek 1 bekrefter at de også har Aerius inne både i store og små pakker.

– Vi fikk inn en levering på 100-pakningene i går. Det med mangler på medisiner er et vedvarende problem, men vi opplever veldig få tilfeller hvor det er kritisk at noen ikke har fått medisinene sine, forklarer Lange.

Hvis det skulle vise seg at de har gått tomme, forteller Lange at man kan gå til legen som vil gi resept på en annen medisin i mellomtiden.

Vær forberedt

Selv om det ikke føles som om våren er kommet, har det flere steder begynt å spre seg pollen. Både Maslanka-Nygård og Lange anbefaler at de som opplever reaksjon på pollen burde begynne å planlegge å komme i gang med medisiner.

– Astma og allergiforbundet har en egen nettside og app hvor man kan se spredningen hvor man bor, opplyser Maslanka-Nygård.

Andre råd er å skylle nese og øyne med saltvann for å redusere plagene.

– Det er lurt å være forberedt før det blusser opp. Begynn med øyedråper og medisiner før det blir for ille, legger Lange til.