Gå til sidens hovedinnhold

Annerledesåret 2020

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Vi er i ferd med å legge bak oss et år som uten tvil kan betegnes som et «annerledesår». Vi har vært, og er fortsatt, under angrep av en felles fiende, som forsøker å ramme oss. Utbruddet av koronaviruset var først flyktige nyhetsmeldinger fra den andre siden av kloden, men ble raskt til noe også vi her til lands – og i vårt distrikt – måtte forholde oss til. Som motangrep mot denne «usynlige» fienden har norske myndigheter innført de mest omfattende krisetiltakene som noensinne har blitt gjennomført i fredstid. Krisen har også krevd at vi alle gjør en innsats, for å holde fienden på avstand. Dette har endret livene våre dramatisk. Men uten den innsatsen vi alle gjør – ved å følge rådene vi får – ville de aller fleste tiltakene fra myndighetene nok ha vært fånyttes.

Det skal fortsatt «være lov» til å stille kritiske spørsmål rundt de tiltakene og restriksjonene som innføres. Åpen debatt kan det etter min mening kun komme gode ting fra. Norske myndigheter har garantert gjort feil i løpet av den tiden som pandemien har herjet. Men all hovedsak må vi kunne si at de mest sentrale tiltakene har vært vellykkete – spesielt hvis vi løfter blikket ut over landegrensene. Og de viktigste tiltakene er de du og jeg praktiserer hver eneste dag – blant annet ved å holde avstand til hverandre, sørge for god hygiene og ved å redusere antallet nærkontakter.

Nå som de første koronavaksinene er satt, kan det være fort gjort å tenke at slaget er vunnet. Senke skuldrene, og kanskje tenke at det ikke er så farlig å invitere noen ekstra til nyttårsfesten likevel. Men det er i den perioden vi går inn i nå at vi som samfunn virkelig kan vise karakter, og stå løpet ut helt til mål.

Til slutt vil jeg igjen takke alle dem som på ulike måter har stått i frontlinjen gjennom denne krisen, og utsatt seg og sine for ekstra smittefare. Vi skylder spesielt dem å være ekstra ansvarlige de kommende ukene og månedene – til pandemien er slått tilstrekkelig ned til at vi igjen kan leve våre normale liv – i annerledeslandet.

Espen Solberg Nilsen
Ansvarlig redaktør

Kommentarer til denne saken