Jimmie Mattern var en amerikansk flyver som deltok i kappløpet om å reise jorda rundt på kortest mulig tid. I 1933 skulle Mattern gjøre sitt andre forsøk for å slå rekorden. Til tross for at han var en dreven flyger, feilnavigerte Mattern. Istedenfor å ha den første landingen i Paris, landet han på rullesteinen på Jomfruland.

Dermed ble det den første direkteflygingen mellom USA og Norge. Tiden han brukte ble også ny verdensrekord over Atlanteren og hele ti timer raskere enn den gamle rekorden.

Barnebarna til Mattern har blitt fortalt historier om bestefaren siden de var små. Det av både foreldre og Mattern selv. Nå er de kommet til Norge for å hedre og feire minnet om bestefaren.

– Det er helt uvirkelig å være her, forteller Shelby Scarbrough, eldste av barnebarna til Mattern.

Møtet med Jomfruland

Det var spent stemning på ferja til Jomfruland mandag morgen. Hele 13 slektninger av Mattern, både barnebarn og oldebarn, har tatt turen til Norge for å minne bestefaren.

– Med denne turen vil vi hedre og ære, samt feire bestefaren vi er så stolte av. I tillegg har vi alltid blitt fortalt så mye om de lokale som hjalp han. Det var han alltid så takknemlig for, forteller Stephanie Southwick, tredje eldste barnet

Mattern forventet sandstrand da han skulle lande på Jomfruland. Da han møtte rullesteinene fikk både han og flyet gjennomgå.

– Det ble store skader på flyet da han landet. De lokale nølte ikke med å hjelpe den fremmede piloten, forteller Amy, som er den yngste av barnebarna.

To unge gutter oppdaget flyet først. Ivar Gundersen (91) er blant de eldste på øya og kjente til de guttene som oppdaget flyet.

– Jeg husker de fortalte meg om synet av flyet. De trodde det var noe reklamegreier siden flyet var blått og rødt, forteller Gundersen.

Han legger til at det ikke var hver dag man så noe slikt på 1930-tallet. I hvert fall ikke på Jomfruland.

–Jeg var bare 2 år da det skjedde, men denne hendelsen var ikke noe folk her glemte med det første. Denne historien har jeg vokst opp med.

Gundersen er opptatt av å bevare og formidle historien videre. Han tok på seg oppdraget som guide for amerikanerne.

Å ta vare på historien er også lokal historiker Lars Vaale opptatt av.

– Neste år er det 90 år siden flyet landet på Jomfruland. Jeg har et stort ønske om å skaffe et minnesmerke og ha en markering når den tid kommer, forteller han.

– Er denne historien viktig å bevare?

– Ja! Dette er en smak av verden, sier Vaale.

Ønsker å bevare og spre historien

Mattern ble godt tatt imot på øya. Han fikk mat, seng og flyet hans ble reparert mens han sov.

Dette skjedde i nåværende Hans Jørgen Wiberg og kona Cecilie Thiis sitt feriehus.

– Vi er vant til at det er mye historie i dette huset og vi har prøvd å bevare det så godt som vi kan, sier Wiberg.

Amerikanere var svært begeistret for å kunne besøke huset der Mattern hadde blitt tatt godt vare på.

– Jeg føler meg nærmere han nå. Det føles ut som ånden av han fortsatt er her, forteller Amy.

Etter besøket på Jomfruland hadde amerikanerne planer om en boksignering i Kragerø.

– Om fem år kan man også forvente en film om Jimmie Mattern, sier Shelby.