KVs populære spalte «Svunnen tid» har fulgt avisa i flere tiår. Den startet opp som en mer eller mindre fast spalte i Vestmar rundt 1970. Spalten som i hovedsak viser gamle Kragerø-bilder ble med over i den nye avisa, KV, da Vestmar og Kragerø Blad ble slått sammen i januar 1998. Hvor mange tusen fotografier avisa har gjengitt i disse årene har jeg ikke oversikt over. På 1980-tallet fikk jeg mer og mer ansvar for å finne «nye» fotografier og drifte spalten og det har jeg gjort siden.

På mange måter har dette også blitt lesernes spalte. Uendelig mange av bildene kommer fra private album og samlinger. I tillegg har leserne bidratt med historier og informasjon. Til tider har engasjement vært stort.

Å studere bildene i denne spalten er på mange måter å stoppe opp et øyeblikk. Trekke pusten og tenke over utviklingen. Fotografiet som illustrerer denne kronikken ble tatt sommeren 1968. Det er verdt et lite studium. Midt i bildet, kommer en den gang kjent kragerømann, Abraham Fjeld med en drakjerre gående. I bakgrunn sees jernbanen og den røde skinnebussen. Til høyre går et jernbanespor i retning Øya og til fiskehallene.

Folk rusler i gatene, tar det ganske med ro og har god tid. Langs Blindtarmen står biler parkert og i bakgrunnen ruver Valbergheia. Til venstre i bildet kan man se en av kranene på Tangen Verft. Står man på samme sted i dag er utsikten en helt annen. Jernbanen er borte. Stasjonsbygget står der som et vi minne fra Kragerøs jernbanetid.

Når man studerer et slikt fotografi er det lov å spørre, kunne noe vært gjort annerledes? Var det en lykke at Kragerø mistet jernbanen? Kunne B13-bygget ligget et helt annet sted? Hva med området til Tangen Verft? Det er lov å stille spørsmål og det er bra å gjøre det.

At kragerøfolk er interessert i byens historie og er opptatt av den, har jeg opplevd flere ganger det siste året. På vårparten satte kulturprosjektet i Løkka og kulturkontoret opp en 70 år gammel film på kino, «Kranes konditori». Filmen som er tatt opp i Kragerø trakk full kinosal. Noen satt til og med i trappene.

I høst arrangerte Berg – Kragerø museum venneforening et foredrag med fotografier fra 1950-, 60- og 70-tallet: «Gjenopplev Kragerø da du var ung». Bildene som ble vist var hentet fra Sverre Gofjelds fotoarkiv som museet har overtatt. Foredraget trakk fullt sal og måtte vises to ganger. Engasjementet under foredraget var stort. Stemningen høy og tilbakemeldingene venneforeningen fikk var mange og gode.

Jeg tror det er viktig av og til å stoppe opp et øyeblikk og hente fram gode minner. Slik var Kragerø en gang.