Gå til sidens hovedinnhold

Å gå baklengs i utviklingens navn

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, så leser vi at det i følge Havnefogden skal avgjøres i et styrerom hvorvidt Kragerø skal kvitte seg med Dypvannskaia/Jerbanekaia/Danskekaia.

Det vil si, en viktig markør, et avgjørende sted med historisk kontekst for kystbyen Kragerø. Et sted hvor store skip, båter og ferger har fått ligge, fra Statsraad Lehmkuhl, til store skøyter og seilbåter - til vår gamle ferge i sommerhalvåret, båter som gjør stas på sånne som oss. Sånne byer en kan komme til rett fra havgapet og inn til sentrum av byen.

Vår historiske by skal nå avvikle noe av det viktigste en kystby har - en dypvannskai i sentrum. Det skjer i så fall fordi i første omgang at Havnevesenet av alle mangler historisk kompass og argumenterer for penger en skal få. Noen har banket på døren.

Penger for et område som verken er regulert eller planlagt ennå.

Som om Havnevesenet skal avgjøre dette i en sidesving sånn at planer i ettertid må styres deretter, bindes opp til neste prosess - på samme måte som leiekontrakten i et kommunehus ble avgjort i forkant av regulering B13.

JA, Baklengs inn i fuglekassa og framtida har vi fått en vane for å gå i Kragerø for tida.

Det er bare å gi seg ende over. Ikke en gang et enkelt venterom kan skjærgårdsbefolkningen forvente seg i alt som skal skje, og på den andre siden på kaiområdet ønsker Tollefsen seg småbåthavn, men det gjør Marina service på den andre siden også?

Det foreligger til og med planer, hvor mye skal være igjen til passasjen under Øybrua til sist?

Hvor tenker vi at innbyggerne har interesse av å være om sommeren om ikke å se på de store båtene ved kaia?

Skal byen være noe annet en feriedestinasjon, kontorer og leiligheter må den ha en overordnet funksjon for folk som bor her og folk som kommer på besøk, ellers vil ikke byen ha funksjon for noen. Da vil den til sist bare bli en staffasje, et ekko av en gammel by, en feriedestinasjon hvor folk flest bor i utkant.

Byens innbyggere fortjener at en snart stopper opp, fortjener å ha tanker for helhet, planlegging, gjennomføre i et perspektiv som ikke bare skjer etter innfallsmetoden.

Så får erstatning tilfalle Havnevesenet siden, dersom det er relevant. Nå må denne byen passe på sitt indre kompass sånn at skuta reddes for framtidige generasjoner.

Kragerø 1. mars 2021

Trine Jørgensen Dahll
Fylkestingsrepresentant
Venstre

Kommentarer til denne saken