I år fyller Kragerøhåndballen 75 år. Mye har skjedd siden stiftelsen i 1947. I jubileumsåret har håndballen hatt en krevende tid på grunn av koronapandemien, dette gjelder ikke bare håndball. Håndballen er i gang med kamper og turneringer, og håpet er at man får fullført sesongen.

I de yngre aldersgruppene utmerker Kragerø seg, som gutter 16 år, som nærmeste er uslåelig. I den nasjonale Bringserien, har Kragerø ikke tapt en eneste kamp så langt. Kragerøs jenter 18 år er klare for den nasjonale Lerøyserien, første runde spilles lørdag. Samtidig sliter seniorlagene med rekruttering. En årsak er trolig at det ikke finnes skoletilbud i Kragerø etter videregående. Kragerøhåndballen legger også til rette for tilrettelagt håndball, hvor man har tilbud både for de yngste og for de eldre.

Kragerøs herrelag ligger for øyeblikket sist på tabellen i 2. divisjon, med null poeng så langt i sesongen. Damelaget er godt plassert helt på toppen i 3. divisjon, men ønsker ikke å rykke opp.

I 1947, to år etter at andre verdenskrig var slutt, så Kragerøhåndballen dagens lys. Først som et «utskudd» fra turngruppa. Det aller første damelag besto av Elisa Skarre, Tove Gustavsen, Astrid Kristiansen, Randi Due, Randi Frøysaa, Laila Gustavsen, Tove Jarandsen, Ruth Larsen, Randi Nesland, Ruth Thorsen og Camilla Mydland, som var trener for laget. Kragerøs herrelag spilte sin første kamp året etter.

I løpet av 75 år, har svært mye skjedd innen håndballen. I Tore Brubakkens «Kragerøhåndballens historie», utgitt i 2001, finnes det mange gullkorn fra Kragerøhåndballens historie, både oppturer og nedturer. Etter noen år opparbeidet byens håndballag seg som en seriøs klubb innenfor Kragerø idrettsforening.

At håndballen ble spilt på en annen måte de første årene, er det liten tvil om. Kroken må ha hatt et sterkt lag, i to kamper slo de Kragerøs juniorlag henholdsvis 0–3 og 0-4, og mot Drangedal ble det seier 9–2. Kragerøs kamper ble spilt på grusbanen på Stadion. Innendørsbaner var nok mangelvare i den tid, det gikk flere år før man kunne komme innendørs.

I 1974 kunne håndballen flytte inn i ny hall på Kalstad. På høy tid, Kragerøs herrelag begynte å vise tenner i øverste divisjoner. Da Skienshallen sto ferdig, måtte alle Kragerøs lag spille hjemmekamper i Skienshallen. Ekstra jubel da man i 1974 kunne ta i bruk «egen» hall.

I flere år var Kragerøs herrelag et lag å regne med blant de store. Flere spillere ble hentet fra juniorlaget, og spiller utenfra ble hyret inn. Utgiftene ble etter hvert for store. I dag satser Kragerøhåndballen i yngre klasser.

Nils Jul Lande