Flere enn meg er bekymret for Kragerø. Mange farer lurer. En kjensgjerning, det blir stadig færre av oss Kragerø-folk. Flere flytter vekk enn som flytter til oss og blir nye kragerøborgere.

Heldigvis har det i de siste tiårene flyttet en rekke ressurspersoner til Kragerø. Personer som har beriket lokalsamfunnet, ikke minst kulturelt. Folk som har bidradd til å gjøre Kragerø til et bra sted å bo og som har gjort en viktig innsats for lokalsamfunnet sammen med oss som alltid har bodd her.

En som flyttet til Kragerø for en del år siden og som har beriket oss, er en kar fra Drangedal – Tom Jackie Haugen. I en årrekke har han laget og framført sin sommerkabaret. Med sin spesielle underfundig humor har han levert sylskarpe satiriske tekster med brodd. Framført på en slik måte at publikum nærmest har besvimt av latter.

Jeg var så heldig å få oppleve denne sommerens «Tom Jackie-show». I år var han kvassere enn på flere år. Ikke bare fikk lokalavisa sitt pass påskrevet (vel fortjent), men også politikerne. I år var det mye artisten ikke var helt fornøyd med, og slettes ikke nybygget ved Ferjekaia på Heuchverven. Kommunens nye administrasjonsbygg ble beskrevet med elleville ordelag og ifølge Tom Jackie er bygget ganske så mislykket. Både når det gjelder plassering, form og innhold.

I Tom Jackies tekster kunne man fornemme en skygge – en person som var i ferd med å bygge seg opp et imperium midt iblant oss og i skjærgården. Dette som er i ferd med å skje, pakket Tom Jackie elegant inn i frodig humor. Så underfundig framført at vi i salen rett og slett ble revet med.

Denne «imperiebyggeren» har en baktanke med all sin framferd. Tom Jackie så for seg en framtid. Om noen år vil byen bli frarøvet sin identitet og rett og slett bli: «3770 Tollefsen».

Kanskje politikerne og administrasjonen i kommunen burte ta seg en «Time-out»? Stoppe opp litt for å se hvor utviklingen bærer hen? Hvor er vi i ferd med å havne? Burde ikke våre politikere ha som leveregel: «Er dette noe Kragerø og kragerøfolk ønsker og er tjent med»? Den folkekjære artisten og programlederen Erik Bye har sagt det så treffende. «De folkevalgte er ikke våre herrer, de er våre tjenere».

Årets Tom Jackie-show ble for meg en tankevekker. Alt man kan si med humor uten at noen føler seg støtt er fantastisk. Jeg lo og koste meg gromt under showet. Det var i ettertid alvoret i hans tekster begynte å sige inn over meg. Spørsmålet er, har utviklingen gått for langt og for fort? Kanskje er det nå man burde hentet fram et kjært og gammelt ordtak: «Det er ingen skam å snu».

Jimmy Åsen
Journalist