Helseminister Bent Høie, smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI, Audun Hågå fra Legemiddelverket og helsedirektør Bjørn Guldvog deltar på pressekonferansen der temaet er covid-19-vaksinasjon.
– Det er lys i enden av tunnelen. Uten EU hadde ikke Norge fått så rask tilgang til vaksine, innledet helseminister Bent Høie på pressekonferansen fredag.
– Fire vaksiner er nå til godkjenning. Første godkjenning kan kanskje komme allerede ved nyttår. En godkjenning der vil bety en godkjenning for Norge, og vi vil da kunne starte vaksinering tidlig neste år, sa Høie videre.
– Vi kan få 2,5 millioner doser. Det er nok til å vaksinere 1.250.000 mennesker med to doser hver, forklarte helseministeren.
Risikogrupper skal vaksineres først, helsearbeidere deretter, bekrefter helseministeren
– En godkjent vaksine vil være viktigst for det med høyest risiko for alvorlig sykdom og død, sa Høie, men understreket at planen er dynamisk og det kan bli endringer. Blant annet kan det bli aktuelt å plassere helsearbeidere lenger fram i køen.
Les om vaksinekandidatene i faktaramme lenger ned.
Sverige kjøper inn vaksine
Sverige, som er Norges partner når det gjelder å skaffe vaksine gjennom EU-samarbeidet, varslet fredag at de går for vaksinen fra Moderna Biotech og står klar til å starte sitt vaksinasjonsprogram i det øyeblikket den får godkjenning. Sveriges plan er å starte vaksineringen i første kvartal 2021.
Moderna-vaksinen (se faktaramme) baserer seg på helt ny teknologi, teknologi som aldri tidligere er prøvd i vaksine til mennesker. Den blir produsert i Europa og skal foreligge 11. januar. Ifølge testresultater skal den gi en beskyttelse på 94,5 prosent.
Tre aktuelle vaksinekandidater i EU og Norge
Tre vaksiner mot covid-19 er for tiden til godkjenning hos EU og dermed også for bruk i Norge. EU har signalisert at vaksinene kan bli godkjent rundt nyttår, men først må de selvsagt oppfylle alle krav. Norge er sikret tilgang til alle de tre vaksinene gjennom det europeiske samarbeidet.
Vaksinen mRNA-1273, utviklet av Moderna Biotech
* Gir beskyttelse mot covid-19 i 94,5 prosent av tilfellene, ifølge foreløpige testresultater. Det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger.
* Vaksinen tas i to doser med fire ukers mellomrom.
* Vil koste mellom 250 og 350 kroner per dose, ifølge produsenten.
* En såkalt mRNA- vaksine. Den inneholder mRNA innpakket i små fettpartikler som cellene i kroppen tar opp. Cellene leser mRNA-koden og danner såkalte spike-proteiner av samme type som koronaviruset har. Kroppen oppfatter proteinet som fremmed og lager antistoffer som også fungerer mot koronaviruset. Denne vaksinetypen er aldri brukt på mennesker før.
* Testet på 30.000 personer i en såkalt fase 3-studie.
* Ved kjøleskapstemperatur kan vaksinen oppbevares i inntil 30 dager. Ved temperaturer på -20 grader, kan den oppbevares i et halvt år, ifølge produsenten.
Vaksinen BNT162b2, utviklet av BioNTech i samarbeid med Pfizer
* Gir beskyttelse mot covid-19 i 95 prosent av tilfellene, ifølge foreløpige testresultater. Det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger.
* Vaksinen tas i to doser, med tre ukers mellomrom.
* Vil angivelig koste rundt 180 kroner per dose.
* En såkalt mRNA- vaksine. Se
Må lagres ved -70 grader. Overlever bare fem døgn i kjøleskap.
* Testet på 43.000 personer i en såkalt fase 3-studie. Godkjent i Storbritannia der den kan tas i bruk neste uke.
Vaksinen ChAdOx1 nCoV-2019, utviklet av Universitetet i Oxford i samarbeid med AstraZeneca
* Gir beskyttelse mot covid-19 i 70 prosent av tilfellene, ifølge foreløpige testresultater. Det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger. En mindre omfattende analyse, av 3.000 personer, tyder på 90 prosent beskyttelse når man først får en halv dose og så en hel dose, men dette må undersøkes nærmere.
* Tas i to doser, med fire ukers mellomrom.
* Langt billigere og lettere å oppbevare enn de to andre vaksinene. Kan oppbevares i vanlig kjøleskap. Koster rundt 35 kroner per dose, ifølge selskapet.
* Testet på over 20.000 personer i en såkalt fase 3-studie.
* En såkalt vektor vaksine (ikke replikerende). Inneholder ikke covid-19-virus, men en annen type virus der man har satt inn deler av arvestoffet fra covid-19. Viruset kan ikke formere seg i kroppen. Viruset kommer seg inn i cellene i kroppen og får dem til å produsere spikeproteinet til covid-19-viruset. Kroppen oppfatter proteinet som fremmed og lager antistoffer som også fungerer mot koronaviruset.
(Kilder: Legemiddelverket, NTB, BBC, AFP)
FHI: Disse bør prioriteres først
Personer som er i risikosonen for alvorlig sykdom skal prioriteres i køen for koronavaksinene når de kommer til Norge, anbefaler FHI.
FHI publiserte sine anbefalinger i forkant av regjeringen og FHIs pressekonferanse om vaksiner fredag. Der kommer regjeringen med den endelige beslutningen.
Her anbefales det at grupper med økt risiko for alvorlig forløp og død anbefales inkludert i nasjonalt vaksinasjonsprogram.
Alle fra fylte 65 årBeboere i omsorgsboliger og sykehjemPersoner 18–64 år med en eller flere navngitte sykdommer/tilstander som gir høyere risiko for alvorlig sykdomsforløp.
37.000 smittetilfeller hittil
Det siste døgnet er det registrert 402 korona smittede i Norge. Det er 24 flere enn dagen før, men 78 færre enn samme dag i forrige uke.
I alt var det ved midnatt natt til fredag registrert 37.371 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).
De siste sju dagene er det registrert til sammen 2623 nye smittetilfeller i Norge. 2,3 millioner personer er til nå testet for koronavirus i Norge.
111 koronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var 17 færre enn dagen før.
Til sammen er 353 korona smittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.
63,7 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.